Aktuellt

Pensionärsplaneten till Bokmässan 29 Sept 2018

Forskartorget lör 29/9 kl 16:30–16:45
Sol, sand, sangria – och sjukvård?

Allt fler svenskar utvandrar till värmen i södra Europa när de går i pension. Hur blir deras tillvaro på ålderns höst? Stämmer myterna om bortskämda golfare och salongsalkoholister? Socialantropologen Anna Gavanas har rest till Solkusten och intervjuat Spanienpensionärer ur olika befolkningsskikt.
Medverkande: Anna Gavanas, fil. dr i socialantropologi, docent i genusvetenskap och forskare, Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek.
Arrangör: Makadam förlag

se info här

Offentliga Föreläsningar om Pensionärsplaneten,

Våren 2018:

6 Mars kl 13:30ABF-huset/ Stockholm. Pensionärsplaneten: föreläsning inom seminarieserien “Samhället och Äldre,” arrangerad av Stiftelsen Äldrecentrum i samarbete med ABF, PRO, SPF och SKPF

se info här

Hösten 2017:

12 September kl 19: Mörbylånga Kommun/ Öland

26 September:  Blå stället i Angered/ Göteborg:

“Sverige utifrån. Hur är svensken i exil. Vad säger det om oss och vår identitet?”
Ola Larsmo och Anna Gavanas utifrån sina aktuella böcker Pensionärsplaneten och Sweden Hollow.

10 Oktober kl 13.30: Senioruniversitetet/ Stockholm

18 Oktober kl 17Äldrecentrum/ Stockholm: 30årsjubileum för tidskriften Äldre I Centrum:

Pensionärsplaneten; om pensionsmigration, moralisk ekonomi och åldrande i globaliseringens tid

 

6 December kl 19: Älmhult bibliotek

 

DSC00471

Bild från Pensionärsplanetens besök på Senioruniversitetet i Stockholm 2017-10-01

 

Våren 2017:

22 mars kl 13-16: Forskardag om äldre och äldreomsorg, Institutionen för Socialt Arbete, Aula Svea, Sveavägen 160, Stockholm

se programmet här

21-22 maj:  Kunskapskryssning med Forskning & Framsteg

se programmet här

 

SVT Go’kväll gör ett inslag om Pensionärsplaneten 2017-01-12

img_20170113_082249_873

se inslaget här på SVT Play

15644875_10154190308096245_1397682167_n

Vi firar julafton med den hemlöse Spanienpensionären Kalle

klicka här för att läsa texten

Den 9 December 2016 presenteras Pensionärsplaneten i foajén på ABFhusetSveavägen 41,  kl 13-14.30

Presentationen görs av författaren Anna Gavanas i samtal med redaktören Olav Fumarola Unsgaard

Pensionärsplaneten: ny bok om svenska spanienpensionärer och deras omvärld

Svenskar som utvandrar till Spanien på ålderns höst är ett växande fenomen. Denna bok bygger på drygt 200 intervjuer och fältarbete på Solkusten och Kanarieöarna. Författaren och socialantropologen Anna Gavanas har mött ett stort spektrum av människoöden bland spanienpensionärer och människor som på olika sätt arbetar med dem. Utifrån deras färgstarka berättelser diskuteras teman kring internationalisering, global arbetsfördelning, arbetsvillkor och privatisering av äldreomsorg.

Anna Gavanas presenterade dessutom Pensionärsplaneten på 2016 års Bokmässa i Göteborg vid två tillfällen:

Fredagen den 23 september 2016, kl 17.30Internationella Torget (lilla scenen)

Lördagen den 24 september, kl 15 i Linköpings Universitets monter, B05:69

Svenska spanienpensionärer: pensionsmigration och integration i en globaliserad värld

Anna Gavanas är socialantropolog och docent vid Linköpings universitet och i november släpps hennes reportagebok Pensionärsplaneten: spaniensvenskar och pensionsmigration i en globaliserad värld på Makadam Förlag. Boken avlivar myter om vilka spanienpensionärerna är; bortskämda golfare, skattesmitare eller alkoholister. Istället möter vi ett stort spektrum av människoöden, folkpensionären, fattigpensionären, sjukpensionären och uteliggaren.

Svenskar som utvandrar till Spanien på ålderns höst är ett växande fenomen, men svenska spanienpensionärer utmålas i media som oförmögna till att ”integrera” sig i det spanska samhället. Själva har spanienpensionärerna tröttnat på nidbilder om att de vägrar lära sig spanska eller att de försöker återskapa ett ”lilla Sverige” i Spanien. Anna Gavanas låter i boken spanienpensionärerna själva bemöta dessa nidbilder.

Ett återkommande tema i spaniensvenskarnas egna berättelser är jämförelser mellan ”svenskbyar” på spanska turistorter och ”invandrarförorter” i Sverige.  Spanienpensionärer jämför ofta sig själva med invandrare i Sverige som söker sig till ”invandrarstadsdelar” som Rosengård, Rinkeby och Södertälje. Anna Gavanas lyfter diskussionen till ett globalt perspektiv och frågar sig hur villkoren för pensionsmigration kan jämföras med andra typer av migration till samma regioner.

Boken väcker en rad aktuella frågor. Vilka migranter anses mer önskvärda än andra, för vem och varför? Hur ser svenskarnas liv ut i Spanien och hur ser villkoren ut för migranter och spanjorer som på olika sätt arbetar med spanienpensionärer? Anna Gavanas diskuterar förändrade villkor för äldre och åldrande i ljuset av globalisering, rörlighet och frågor kring äldreomsorg.

Boken bygger på ett fyraårigt forskningsprojekt med drygt 200 intervjuer och två års fältarbete på Solkusten och Kanarieöarna.

Bokmässan

Advertisements